Carlo Rossi sweet red to wino tworzone z winogron z słonecznej Kalifornii. To słodkie czerwone wino, z wyczuwalnym aromatem świeżych owoców oraz nutą wanilii o bogatym zbalansowanym smaku. To łagodne i pełne słodyczy wino o głębokim rubinowym kolorze, idealne dla koneserów słodkich trunków. Wino to przyciąga swoją subtelną słodyczą. Jest dobrze zbudowane i wyważone. W smaku wyczuwalne są silne nuty owoców. W zapachu wyczuwalne głębokie aromaty kwiatowo-owocowe. Urozmaici ono każde spotkanie towarzyskie oraz imprezę okolicznościową. Podawaj je w towarzystwie deserów i ciast. Możesz serwować także samodzielnie lub jako dodatek do dań. Najlepiej smakuje schłodzone do temperatury 14-16°C. Carlo Rossi to największa i najpopularniejsza marka wina w Polsce. Carlo Rossi to marka win z siedzibą w słonecznej Kalifornii, założona i będąca własnością giganta napojów E. & J. Gallo. Jej początki sięgają wczesnych lat 70–tych, kiedy to z dużym sukcesem zadebiutowała na rynku amerykańskim. W tym czasie znawca i koneser wina Carlo Rossi stał się ambasadorem nowej marki, a jego wino drugą pod względem sprzedaży marką w USA. Carlo Rossi bardzo szybko zyskało popularność na całym świecie, a w roku 1999 przebojem weszło również na polski rynek. Na rynku pojawiło się w 1974 r., kiedy to w kalifornijską rodzinę winiarską Gallo wżenił się Charles Rossi. Był on jednym z pracujących w biurze tej winiarni sprzedawców. Rossi rozpoczął pracę dla firmy w latach 50. XX wieku, a sama marka rozpoczęła życie w 1962 roku jako Red Mountai niedroga linia win dzbankowych. Okazały się one strzałem w dziesiątkę, a kiedy w latach 70-tych dystrybucja Red Mountain stała się ogólnokrajowa, zmieniono jej nazwę na dobrze nam znane Carlo Rossi. Trunki szybko zyskały duże zainteresowanie wśród sporej grupy konsumentów w USA, w głównej mierze klienci doceniali te alkohole za ich łagodny charakter. Z biegiem lat marka była coraz silniejsza na rynku w Stanach i z tego względu zaczęła się jeszcze bardziej rozwijać m.in. poprzez promowanie swoich produktów w innych częściach świata m.in. w Europie. Wina Carlo Rossi są zazwyczaj mieszankami różnych odmian winorośli. Powstają między innymi z szczepów zinfandel, cabernet sauvignon i chardonnay. Większość owoców używanych obecnie w winach Carlo Rossi pochodzi z ogromnego kalifornijskiego wybrzeża środkowego (Central Coast). Winogrona w tym niezwykle gorącym regionie dojrzewają bardzo, szybko i kumulują w sobie sporo cukru.